News Ticker

KTEO: Τι περιμένει τους “αμελείς” ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσυκλετών

Κανονικό πρόστιμο και όχι μειωμένο πρόστιμο θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ποτέ και έχει παρέλθει η προθεσμία πλέον των 6 μηνών όπως προβλέπει εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομίας και Υποδομών. Να υπενθυμίσουμε ότι με τον νόμο των μέτρων του νέου μνημονίου όσοι περάσουν ΚΤΕΟ εως 14 Σεπτεμβρίου θα πληρώσουν το μισό πρόστιμο αλλά όπως αναφέρει η εγκύκλιος αυτό προβλέπεται μόνο για τον επανέλεγχο και όχι για τον αρχικό έλεγχο απο τα ΚΤΕΟ

Σε συνέχεια της θέσης σε ισχύ της ανωτέρω γ’ σχετικής διάταξης και με αφορμή ερωτήματα από ΚΤΕΟ αλλά και πολίτες αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, επισημαίνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με την εγκύκλιο όπως άλλωστε είναι ήδη γνωστό παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων για τα οποία έως και τις 14 Σεπτεμβρίου 2015, θα έχει παρέλθει χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστο έξι (6) μηνών από την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης διενέργειας περιοδικού τεχνικού ελέγχου, εφόσον προσκομίσουν αυτά σε ΚΤΕΟ για τη διενέργεια του περιοδικού τεχνικού ελέγχου, να καταβάλλουν, όχι το αναλογούν, αλλά μειωμένο το πρόσθετο ειδικό τέλος στο μισό του κανονικού του ύψους καταβαλλόμενο στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης προσκόμισης πέραν των τριάντα (30) ημερών και μέχρι των έξι (6) μηνών.
Επίσης προβλέπεται ότι εαν οι ιδιοκτήτες δεν προσκομίσουν τα οχήματά τους για διενέργεια περιοδικού τεχνικού ελέγχου έως και τις 31-12¬2015, τους επιβάλλεται πρόστιμο ύψους εκατόν πενήντα (150) €. Παράλληλα εαν περίπτωση που κατά τη διενέργεια του τεχνικού ελέγχου διαπιστωθούν βλάβες, ελλείψεις ή ανωμαλίες που καθιστούν απαραίτητη την επανάληψη του ελέγχου στο όχημα μετά τις αναγκαίες επισκευές και εφόσον οι ελλείψεις ή βλάβες αυτές δεν καθιστούν το όχημα επικίνδυνο για την οδική ασφάλεια, χορηγείται δελτίο τεχνικού ελέγχου (ΔΤΕ), που ισχύει για είκοσι (20) ημέρες, μέσα στις οποίες το όχημα θα πρέπει να επισκευασθεί και να επαναπροσκομισθεί για επανέλεγχο, ενώ σε περίπτωση που το όχημα χρειάζεται εκτεταμένες επισκευές ή απαιτείται διοικητική διαδικασία μεγαλύτερης διάρκειας, είναι δυνατό να χορηγηθεί προθεσμία μέχρι τριάντα (30) ημέρες για τον επανέλεγχο.
Σε περίπτωση που ένα όχημα προσέλθει για επανέλεγχο και έχουν παρέλθει εξήντα (60) ημέρες από την ημερομηνία αρχικού ελέγχου, ανεξαρτήτως διενέργειας ή μη ενδιάμεσου ελέγχου, τότε διενεργείται πλήρης αρχικός έλεγχος και καταβάλλεται το αντίστοιχο ειδικό τέλος κανονικού πλήρους ελέγχου που προβλέπεται από το νόμο. Παράλληλα απο τον νόμο καθορίζεται το πρόσθετο ειδικό τέλος που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία υποχρεούνται να υποβληθούν αντί του επαναληπτικού ελέγχου σε αρχικό έλεγχο και προσκομίζονται εκπρόθεσμα πέραν των έξι (6) μηνών και μέχρι των δώδεκα (12) μηνών και ομοίως το πρόσθετο ειδικό τέλος που καταβάλλουν όταν τα προσκομίζουν εκπρόθεσμα πέραν των δώδεκα (12) μηνών. Κατόπιν των ανωτέρω δεν υπάγονται οι ιδιοκτήτες οχημάτων, τα οποία υποχρεούνται να υποβληθούν αντί του επαναληπτικού ελέγχου σε αρχικό έλεγχο και είναι εκπρόθεσμα πέραν των έξι (6) μηνών.

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.