News Ticker

Κούρεμα καταθέσεων: Σενάρια και διαψεύσεις (video)

Αναστάτωση στους αποταμιευτές και τους Έλληνες πολίτες προκαλεί το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές τράπεζες επεξεργάζονται σχέδια πιθανού κουρέματος καταθέσεων. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα,  το “κούρεμα” θεωρείται όλο και πιο πιθανό σενάριο για τουλάχιστον μία τράπεζα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Financial Times, το “κούρεμα” αυτό θα γίνει (αν γίνει) σε καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ και θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 30%, ενώ θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, όπως θα συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας.

Το κούρεμα, σύμφωνα με πηγή της εφημερίδας, “θα λάμβανε χώρα στο πλαίσιο μίας γενικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, μόλις η Ελλάδα επιστρέψει σε πρόγραμμα στήριξης”.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι ελληνικές καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, με βάση όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως το κρατικό ταμείο ασφαλείας των καταθέσεων διαθέτει μόνο 3 δισ. ευρώ, τα οποία δεν αρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση σε περίπτωση κατάρρευσης των τραπεζών. Έτσι, και με δεδομένο ότι οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στις ελληνικές τράπεζες είναι πλέον πολύ λίγες, “έχει νόημα οι τράπεζες να εξετάζουν την επιβολή κουρέματος στους μικροκαταθέτες, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίσης… Θα μπορούσε να παρουσιαστεί ακόμα και σαν εφάπαξ φόρος”, δήλωσε ένας αναλυτής στους Financial Times.

Πάντως, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν στους FT ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για επιβάρυνση των καταθετών σε ελληνικές τράπεζες.

Δ. Καμμένος: “Κούρεμα καταθέσεων αν δεν υπάρξει συμφωνία”

Την άποψη πως το κούρεμα καταθέσεων θα είναι αναπόφευκτο αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μέχρι τις 20 Ιουλίου, εξέφρασε ο βριλησσιώτης βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook o κ. Καμμένος “αν μέχρι τις 20/7 δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές τότε κινδυνεύουμε με διπλή χρεοκοπία (“cross default”). Σε αυτό το απευκταίο σενάριο θα συμβούν τα εξής: 1) ο έλεγχος των 4 συστημικών τραπεζών περνάει από το κράτος (το οποίο κατέχει σήμερα την πλειοψηφία των μετοχών με μέσο όρο 55%) στην ΕΚΤ, καθώς οι μετοχές έχουν δοθεί ως εγγυήση των δανείων, 2) οι 4 τράπεζες αναγκάζονται να απεμπολήσουν τις επενδύσεις τους σε 7 χώρες του εξωτερικού, ένα δίκτυο δηλαδή 2,700 καταστημάτων με 70 δισ. ευρώ ενεργητικό, και 3) οι τίτλοι που έχουν δοθεί ως ενέχυρα για τη χρηματοδότηση από τον ELA κρίνονται ως μη φερέγγυοι και απαιτείται η απομείωση της αξίας τους. Από τη στιγμή που ο ELA θα προβεί σε «κούρεμα» της αξίας των ενεχύρων το κενό που θα προκύψει θα πρέπει να καλυφθεί μέσω του «κουρέματος» των καταθέσεων” καταλήγει ο κ. Καμμένος.

Δείτε την ανάρτησή του στο Facebook:

Λ.Κατσέλη: Δεν υπάρχει σχέδιο για κούρεμα καταθέσεων

«Η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών ελέγχεται από την ΕΚΤ. Όσο πιο γρήγορα επιστρέψουμε στην ομαλότητα, τόσο πιο γρήγορα θα αποφύγουμε τα δυσάρεστα», δήλωσε το Σάββατο στον ΣΚΑΙ και τον Γιώργο Αυτιά η Λούκα Κατσέλη, αναφορικά με το δημοσίευμα «βόμβα» της εφημερίδας Financial Times, που αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για «κούρεμα» καταθέσεων κατά τουλάχιστον 30% για αποταμιεύσεις από 8.000 ευρώ και πάνω.

Η κ. Κατσέλη διέψευσε κατηγορηματικά εκ νέου ότι υπάρχει, από ελληνικής πλευράς, τέτοιο σχέδιο.

Η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας είπε ότι και από την Τρίτη θα υπάρχει στις τράπεζες capital control, αλλά το ύψος του θα καθοριστεί από τη ρευστότητα που θα μας δώσει η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Εξήγησε ότι το όριο των 60 ευρώ που ίσχυσε αυτή την εβδομάδα θα έχει ισχύ μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, επαναλαμβάνοντας ότι τα χρήματα που έχουμε τώρα επαρκούν μέχρι τότε.

Είπε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα την Τρίτη, αν όχι την Τετάρτη να ανοίξουν οι τράπεζες «αφού προηγουμένως θα έχουμε μάθει το όριο των αναλήψεων», τονίζοντας ότι θα υπάρξουν όμως περιορισμοί.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

ΥΠΟΙΚ: Προβοκάτσια το δημοσίευμα των FT

Το δημοσίευμα των Financial Times για κούρεμα καταθέσεων είναι προβοκάτσια και αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ζητεί από την εφημερίδα να ανακαλέσει το ψευδέστατο, όπως το χαρακτηρίζει, δημοσίευμα.

Leave a comment

Your email address will not be published.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.