News Ticker

Τι αλλάζει στο εξεταστικό σύστημα από την επόμενη σχολική χρονιά

Με το νέο εξεταστικό σύστημα, οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα υποχρεωτικά και επιλέγοντας προαιρετικά πέμπτο μάθημα, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν σχολές που εντάσσονται σε ένα ακόμα επιστημονικό πεδίο έχοντας πρόσβαση, δηλαδή σε δύο επιστημονικά πεδία από τα ήδη πέντε υπάρχοντα.

Τα μόρια του κάθε υποψηφίου για την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εξάγονται από τέσσερα μαθήματα, ακόμα και αν ο υποψήφιος επιλέξει να εξεταστεί σε πέντε μαθήματα. Το πέμπτο μάθημα δεν επηρεάζει τη βαθμολογία του άλλου επιστημονικού πεδίου που αφορά τα τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα.

Επιστημονικά Πεδία

Τα Επιστημονικά Πεδία είναι πέντε, όπου το κάθε ένα αποτελείται από ένα σύνολο τμημάτων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με συγγενικά γνωστικά αντικείμενα. Πιο συγκεκριμένα έχουμε:

1ο Επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες

2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες

3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής

4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες της Εκπαίδευσης

5ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής

neolykeiο201516

Ύλη Πανελλαδικών Εξετάσεων 2015 – 2016

Η ύλη των Πανελλαδικών Εξεταζομένων μαθημάτων δε θα διαφοροποιηθεί αισθητά από την ύλη της Γ΄ Λυκείου του σχολικού έτους  2014 – 2015. Σε ορισμένα μαθήματα ίσως αυξηθεί η ύλη σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 15%.

Σχολικά Βιβλία

Τα σχολικά βιβλία θα εξακολουθήσουν να είναι τα ίδια, εκτός της Χημείας και των Λατινικών της Γ΄ Λυκείου, διότι δε διδάχτηκαν τα μαθήματα της Χημείας και των Λατινικών Β΄ Λυκείου Προσανατολισμού κατά το σχολικό έτος 2014 – 2015.

Πρώτα αποτελέσματα και μετά Μηχανογραφικό

Επίσης, οι υποψήφιοι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων οφείλουν να καταθέσουν δήλωση προτίμησης για δύο, το πολύ Επιστημονικά Πεδία.

Ωστόσο, ασαφείς παραμένουν οι συντελεστές βαρύτητας που θα έχουν δύο από τα τέσσερα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά σχολή ή τμήμα, για την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως, επίσης η ακριβής κατάταξη των τμημάτων ανά Επιστημονικό Πεδίο.

Οι ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας για το Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν τελικά ως ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Το παραπάνω σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα έχει ισχύ για τα σχολικά έτη 2015 – 2016 και 2016 – 2017.

Α΄ και Β΄ Λυκείου

Η επιλογή των θεμάτων κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων για τις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ και Β΄ Λυκείου παύει να ισχύει. Τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων ορίζονται αποκλειστικά από τους διδάσκοντες του μαθήματος.

Επίσης, προβλέπεται ότι για την απόλυση των μαθητών απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον εννέα και πέντε δέκατα (9,5), ο οποίος προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμών της ετήσιας επίδοσης του μαθητή όλων των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων.

Ηλίας Κοζιώκος, εκπαιδευτικός και ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου “Ορμή”

OΡΜΗ  GROUP 

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ    ΛΕΩΦ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ 19  ΤΗΛ.: 210.6891994

ΓΕΡΑΚΑΣ     ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1     ΤΗΛ.:  210.6615559 / 210.6891528

e-mail:   info@ormigroup.gr

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.