News Ticker

Μαρούσι: Κόντρα δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης για τα δημοτικά τέλη!

Κόντρα ανάμεσα στην δημοτική αρχή Αμαρουσίου και την αντιπολίτευση για τα δημοτικά τέλη ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες!

Αφορμή υπήρξε πρόταση δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της Νοεμβρίου για αύξηση των δημοτικών τελών σε μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις προκειμένου να ανακουφιστούν οι φτωχότεροι συμπολίτες και να γίνουν και έργα στις περιοχές που πλήττονται από τη λειτουργία τους.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης αναφέρε. μεταξύ αλλών, απορρίπτοντας την πιθανότητα επιβολής δημοτικών τελών σε μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις  στο δημοτικό συμβούλιο πως «κάποιοι μάλλον θέλουν να βγάλουμε νόμους του… βουνού, αλλά εμείς τους κακούς νόμους αγωνιζόμαστε να τους ανατρέψουμε με άλλους τρόπους».

Με ανακοίνωσή της, η δημοτική παράταξη”Ενότητα, ανατροπή και έργο για το Μαρούσι” υποστήριξε πως “ο κ.Δήμαρχος  αν έχει την πολιτική βούληση να επιβαρύνει τις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να ανατρέψει κανένα «κακό νόμο» γιατί είναι κάτι που προβλέπεται από τη σημερινή νομοθεσία”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης:

Στην τελευταία συνεδρίαση (10-11-2015) η παράταξή μας, καθώς και άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας, πρότεινε να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη σε μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις προκειμένου να ανακουφιστούν οι φτωχότεροι συμπολίτες και να γίνουν και έργα στις περιοχές που πλήττονται από τη λειτουργία τους.

Απάντώντας ο Δήμαρχος, είπε: «κάποιοι μάλλον θέλουν να βγάλουμε νόμους του… βουνού, αλλά εμείς τους κακούς νόμους αγωνιζόμαστε να τους ανατρέψουμε με άλλους τρόπους».

Να δηλώσουμε από την αρχή ότι εμείς τιμάμε αυτούς που έβγαλαν την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης τους «νόμους του βουνού» για να απελευθερωθεί η πατρίδα και να επιβιώσει ο Ελληνικός λαός, όταν κάποιοι άλλοι συνεργάζονταν με τους κατακτητές.

Για να πάμε στην ουσία, ο κ. Δήμαρχος  αν έχει την πολιτική βούληση να επιβαρύνει τις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να ανατρέψει κανένα «κακό νόμο» γιατί είναι κάτι που προβλέπεται από τη σημερινή νομοθεσία.

Σύμφωνα με το νόμο 1828/89, άρθρο 25, παρ. 14 ορίζεται ότι:

«Με  απόφαση  του  δημοτικού  ή  κοινοτικού συμβουλίου μπορεί να επιβάλλονται τέλη ή εισφορές για υπηρεσίες ή τοπικά έργα της  περιοχής

τους, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ανάπτυξη της  περιοχής  και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα τέλη αυτά ή οι εισφορές αυτές έχουν ανταποδοτικό  χαρακτήρα.  Το  ύψος  των  τελών  ή εισφορών,  οι  υπόχρεοι  στην  καταβολή  τους  και  κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια ορίζονται με την ίδια απόφαση του δημοτικού  ή  κοινοτικού συμβουλίου».

Επίσης, στο νόμο 2503/97, άρθρο 11 παρ. 16 στο πιο πάνω προστέθηκε εδάφιο που αναφέρει:           

« Όταν το ύψος των τελών ή εισφορών κλιμακώνεται, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα έκτασης ή κτίσματος ή άλλη μονάδα υπολογισμού, η διαφορά του συντελεστή μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας κατηγορίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το εικοσαπλάσιο της πρώτης”.

Αυτό είναι μεταγενέστερο του νόμου 2307/95, άρθρο 7, παρ. 4 που ορίζει ότι η διαφορά του συντελεστή ανάμεσα στην πρώτη και τελευταία κατηγορία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του πενταπλασίου.

Επομένως ας μην ανησυχεί ο κ. Δήμαρχος. Δεν θα χρειαστεί να ζωστεί τα φυσεκλίκια!

Οι νόμοι υπάρχουν. Πολιτική βούληση να εφαρμοστούν δεν υπάρχει και ο νοών νοείτω!

Δήμος Αμαρουσίου: “Δεν θα επιβαρύνουμε καμία επιχείρηση της πόλης με νέα τέλη”

Την δέσμευση πως δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί καμία επιχείρηση της πόλης με νέα τέλη, δηλώνει με νεώτερη ανακοίνωσή του ο δήμος Αμαρουσίου.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

“Δεν είναι εχθροί μας οι επιχειρήσεις του Αμαρουσίου. Θα προστατέψουμε την τοπική επιχειρηματικότητα και απασχόληση
Με αφορμή το περιεχόμενο ανακοινώσεων της δημοτικής παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο Αμαρουσίου, η οποία θέτει ζητήματα διαφάνειας στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου και επιπλέον, καλεί τη σημερινή Διοίκηση να επιβάλλει νέους φόρους και τέλη στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Μαρούσι, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου και ο Δήμαρχος Γ. Πατούλης έχουν δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να επιβαρύνουν ούτε με ένα επιπλέον ευρώ καμία επιχείρηση και κανένα νοικοκυριό της πόλης μας. Ήδη τα τελευταία χρόνια έχουμε μειώσει πάνω από 25% τα ανταποδοτικά τέλη. Και έχουμε αποφασίσει το 2016, να παραμείνουν «παγωμένα».

Είναι πολιτική μας απόφαση να μην επιβαρύνουμε περισσότερο τις τοπικές επιχειρήσεις, επιβάλλοντάς τους νέες εισφορές και τέλη, αξιοποιώντας τις διατάξεις νόμων που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες της αγοράς. Σήμερα το 75% των εσόδων του Δήμου μας μέσω των ανταποδοτικών τελών, προέρχεται από τις επιχειρήσεις. Ουσιαστικά οι τοπικές επιχειρήσεις, χρηματοδοτούν τη λειτουργία του Δήμου Αμαρουσίου. Αν, λοιπόν, στις επιχειρήσεις αυτές επιβάλλουμε νέα βάρη όπως μας προτείνει η αντιπολίτευση, για λόγους καθαρά αριστερής ιδεοληψίας, το πιο πιθανό είναι να τις αναγκάσουμε να φύγουν από το Μαρούσι. Κι αν συμβεί αυτό, τα χρήματα που θα χάσουμε θα είναι πολύ περισσότερα από όσα πιθανόν εισπράξουμε βάζοντας τους νέα χαράτσια. Ήδη η απώλεια στα έσοδά μας τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του κλεισίματος δεκάδων επιχειρήσεων στο Μαρούσι, ξεπερνά το 20%. Δεν θα διακινδυνεύσουμε, λοιπόν, νέες απώλειες εσόδων για τον Δήμο μας, για να ικανοποιήσουμε την ιδεοληψία κάποιων στελεχών της αντιπολίτευσης. Ούτε θα θέσουμε σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας εκατοντάδων εργαζομένων σε τοπικές επιχειρήσεις. Είναι πολιτική μας απόφαση σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να στηρίξουμε την τοπική επιχειρηματικότητα και απασχόληση στην πόλη μας. Κι όχι να την φορτώσουμε με νέα χαράτσια.

Όσον αφορά στο ζήτημα της διαγραφής χρεών του Δήμου Αμαρουσίου προς τις δημοτικές επιχειρήσεις της πόλης πρόκειται για μια τυπική διοικητική πράξη που και η ίδια η παράταξη της αντιπολίτευσης παραδέχεται ότι είναι νόμιμη. Ως Διοίκηση συμπληρώνουμε ότι δεν είναι μόνον νόμιμη αλλά και απολύτως διαφανής. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε, γι’ αυτό, άλλωστε, δόθηκαν προς ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο όλα τα στοιχεία που αφορούν στις διαγραφές (στοιχεία τιμολογίων, ημερομηνίες, αναλυτικά ποσά και όνομα προμηθευτή). Και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου όποια επιπλέον πληροφορία θέλει, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου. Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου ποτέ δεν αρνήθηκε τον έλεγχο των πράξεων της από οποιαδήποτε αρμόδια ελεγκτική αρχή του Κράτους. Και μέχρι σήμερα, σε όποιον έλεγχο κι αν έγινε, ποτέ δεν προέκυψε κάτι επιλήψιμο”.

Leave a comment

Your email address will not be published.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.