News Ticker

Πεντέλη: Κέντρο στέγασης ανήλικων μεταναστών το Αναρρωτήριο ΠΙΚΠΑ; – Έντονες αντιδράσεις – Τι δηλώνει ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί μέρος του Αναρρωτηρίου Πεντέλης (Πρώην ΠΙΚΠΑ) στην Πεντέλη ως κέντρο στέγασης παράνομων μεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Vrilissianews, πρόκειται για μια πτέρυγα του Αναρρωτηρίου συνολικής έκτασης 200 τετραγωνικών μέτρων η οποία διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για την διαμονή παιδιών και φαίνεται να βρίσκεται μεταξύ των προτάσεων που επεξεργάζονται τα αρμόδια υπουργεία για την υποδοχή των ανήλικων μεταναστών.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση είχε εξεταστεί προ 2 ετών (επί υπουργείας Δένδια) αλλά τελικώς δεν είχε προκριθεί ως μια ενδεδειγμένη λύση για την φιλοξενία μεταναστών.

“Χθες δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια δαπάνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την επισκευή του συγκεκριμένου χώρου ύψους 15 χιλιάδων ευρώ” αναφέρει στο Vrilissianews o δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου  και προσθέτει πως “αυτή η κίνηση μας έβαλε σε υποψίες ότι εξετάζεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο”.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε ένα τετοιο ενδεχόμενο! Δεν είναι δυνατόν να φιλοξενηθούν μεταναστές σε ενα χώρο που βρίσκεται δίπλα στο Νοκομείο Παίδων Πεντέλης” δηλώνει στο Vrilissianews o κ. Στεργίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η σκληρή ανάκοινωση που εξέδωσε ο δήμος Πεντέλης:

“Πληροφορηθήκαμε από τη Διαύγεια ότι εγκρίθηκε η διάθεση κονδυλίου για επισκευές σε κτήριο που το διαχειρίζεται το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και βρίσκεται στο Δήμο Πεντέλης. (Αναρρωτήριο ΠΙΚΠΑ). Προφανώς κάποιοι «οραματίζονται» να μετατρέψουν την περιοχή σε κέντρο φιλοξενίας παράνομων μεταναστών. Θα θέλαμε να τους ενημερώσουμε, όπως πράξαμε και με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ότι ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ. Ο χώρος που θέλουν να μετατρέψουν σε «στρατόπεδο ψυχών», για να κρύψουν το πρόβλημα από το κέντρο της Αθήνας και τις… κάμερες, βρίσκεται μέσα στο εν λειτουργία νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης!!! Είναι αδιανόητη και η σκέψη για τη δημιουργία, ακόμη και, ανοικτού κέντρου φιλοξενίας μεταναστών, σ’ένα τόσο ευαίσθητο χώρο κι ενώ έχει ήδη προηγηθεί η «αποψίλωση» της Πεντέλης τόσο από κοινωνικές δομές όσο και από δομές ασφαλείας. Ενημερώνουμε τους αρμόδιους ότι το σχέδιο τους δεν θα γίνει ανεκτό καθώς βρίσκει απέναντι του, όχι μόνο την τοπική κοινωνία, αλλά και τη λογική. Με τη στρατηγική τους και ερήμην της τοπικής κοινωνίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα, το οποίο απλώς θέλουν να το κρύψουν «ανεβάζοντάς» το στο βουνό της Πεντέλης!!”

Εν τω μεταξύ, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία  Χριστοδουλοπούλου τηρεί σιγή… ιχθύος περιμένοντας, όπως είπε και κατά την χθεσινή της τοποθέτησή στην ΚΕΔΕ , την υπόδειξη, από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοτικών χώρων και οικημάτων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την στέγασή τους.

Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση” να  ενημερώσει σε ποιες περιοχές σκοπεύει να δημιουργήσει και να λειτουργήσει τους ειδικούς χώρους διαμονής διασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών”.

info:  Το Ανναρωτήριο Πεντέλης Ιδρύθηκε το 1937, ως περιφερειακή υπηρεσία του ΠΙΚΠΑ. Το 1998, εντάχθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Κοι­νωνικής Φροντίδας. Το 2003, λειτούργησε ως αυτόνομη αποκε­ντρωμένη Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας του Β’ Περιφερεια­κού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας Ατ­τικής. Από το 2005, λειτουργεί ως ΝΠΔΔ υπαγόμενο στη Β’ Υγειο­νομική Περι­φέρεια Αττι­κής ενώ, από το 2007, υπήχθη στην Α’ (1η) Υγειονομική Περιφέρεια. Τα πρώτα χρόνια λειτουρ­γίας του, φι­λοξένησε παιδιά με φυματίωση και αδενοπάθεια και στη συνέχεια παιδιά με αναπηρία. Την τελευταία δε­καετία, φι­λοξενεί βρέφη και νήπια, ηλικίας έως 6 χρόνων, που χρήζουν προστατευμένου περιβάλλοντος, κοινωνικής φροντί­δας, προστασί­ας και αποκατάστασης ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και για την φιλοξενία κακοποιημένων γυναικών.

Leave a comment

Your email address will not be published.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.