News Ticker

Συμμετοχή του Σ.Π.Α.Π. στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ε.Δ.Ε.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε., Βλάσσης Σιώμος και το μέλος ΔΣ ΣΠΑΠ Πέτρος Πουλάκης, συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Στη συνεδρίαση αυτή η Κ.Ε.Δ.Ε. πρότεινε τη σύνταξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας σε κάθε Δήμο ξεχωριστά, με οριζόντια υποστήριξη μέσω της ΚΕΔΕ – ΕΕΤΑΑ Α.Ε όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην Αυτοδιοίκηση της Αλληλεγγύης, η οποία δεν περιμένει τα πάντα από το κράτος, αλλά συνεισφέρει με τις δικές της δυνάμεις στους Δήμους και στις περιοχές της χώρας που πλήττονται, από πυρκαγιές και έκτακτα φυσικά φαινόμενα και καταστροφές.

Παράλληλα, μίλησε εμφατικά για την αναγκαιότητα επανεξέτασης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου σε ότι αφορά το ρόλο των Ο.Τ.Α. στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, προκειμένου να απαλειφθούν κενά, επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και διατάξεις βάσει των οποίων διώκονται αβίαστα αιρετοί για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους.

Σημειώνεται ότι η ειδική θεματική Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας, που συνεδρίασε σήμερα, συστήθηκε το 2014 για πρώτη φορά, με στόχο την επεξεργασία, και τη διαμόρφωση προτάσεων, επί όλων των ζητημάτων αρμοδιότητας των Δήμων σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. ζήτησε από την Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας να λάβει ειδική μέριμνα ώστε άμεσα να ενισχυθούν οι Δήμοι όλης της χώρας, οι οποίοι επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Παράλληλα ζήτησε από την Επιτροπή να δημιουργηθούν οι δομές που είναι απαραίτητες, ώστε να υλοποιούνται άμεσα όλα όσα θα αποφασίζονται στο μέλλον από την Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ε.Δ.Ε.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Τάσος Μαυρόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής της, Φοίβος Θεοδώρου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Ψαθάς και ο Αντιπρόεδρος Δημοσθένης Κουπτσίδης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Σάββας Χιονίδης και ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Κοτρωνιάς, τα τακτικά μέλη της Επιτροπής, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Βλάσσης Σιώμος και ο Εκπρόσωπος του ΑΣΔΑ Μ. Διαμαντόπουλος.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής έγινε αποτίμηση της αντιμετώπισης των τελευταίων πυρκαγιών και εκτιμήθηκε ότι, τόσο οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες όσο και οι Δήμοι της χώρας, ανταποκρίθηκαν ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής έγινε αναφορά στην ανάγκη να δρομολογηθούν και να γίνουν πράξη:

• Η Σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας σε κάθε Δήμο ξεχωριστά
• Η Δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων τουλάχιστον στις πιο ευαίσθητες περιοχές για την επιχειρησιακή διαχείριση φυσικών κινδύνων
• Η Αναβάθμιση της λειτουργίας των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας ΟΤΑ .
• Η Αναβάθμιση του ρόλου των Συνδέσμων
• Η Εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων και δίκαιη κατανομή στους Δήμους, λαμβάνοντας υπόψη γεωλογικά, χωροταξικά και μορφολογικά κριτήρια.
• Η Προώθηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία, καθώς και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, με επιμόρφωση αιρετών και στελεχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την παρακολούθηση επιμορφωτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η δημιουργία μίας ειδικής επιτροπής για την Πολιτική Προστασία στην Κ.Ε.Δ.Ε. ήταν πάγιο αίτημα εδώ και μία δεκαετία όλων όσων ασχολούμαστε για πολλά χρόνια με το συγκεκριμένο αντικείμενο και υλοποιήθηκε άμεσα από τον Πρόεδρό της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γιώργο Πατούλη. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, η οποία έγινε πράξη με τη σχετική απόφαση που ελήφθη στο πρόσφατο Συνέδριο της Ένωσης στη Χαλκιδική. Η συμβολή της στην καλύτερη λειτουργία και το συντονισμό των ΟΤΑ σε θέματα Πολιτικής Προστασίας φαίνεται άμεσα. Εμείς σαν Σ.Π.Α.Π. εκπροσωπώντας όλους τους Συνδέσμους της Αττικής, κάναμε ολοκληρωμένες προτάσεις σε όλα τα θέματα και υπογραμμίσαμε την ανάγκη ώστε να υπάρξει άμεση μέριμνα από την Κ.Ε.Δ.Ε. για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στους Δήμους της χώρας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, καθώς και περαιτέρω αρωγή στην οργάνωση για να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αποφυγή τέτοιου είδους καταστροφών».

Leave a comment

Your email address will not be published.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.