News Ticker

Από το κρησφύγετο στο Μαρούσι πήρε η Ρούπα το όπλο

Το πιστόλι του Νίκου Μαζιώτη, το όπλο που πυροβόλησε αστυνομικό στη ληστεία τράπεζας στην Κλειτορία, το είχε πάρει η Πόλα Ρούπα, μέσα από το τελευταίο τους καταφύγιο, το διαμέρισμα του Αμαρουσίου, έπειτα από την αιματηρή σύλληψη του συντρόφου της στο Μοναστηράκι.

Ο Μαζιώτης με άγνωστο συνεργό του, στις 10 Μαρτίου 2014, εμφανίστηκε «επετειακά» την ημέρα δολοφονίας του συντρόφου του Λάμπρου Φούντα, σε συμπλοκή με αστυνομικούς στη Δάφνη.

Και πάλι μεταμφιεσμένος με περούκα, φορώντας μαύρα ελαστικά γάντια, γυαλιά μυωπίας, απειλεί και πιέζει τον διευθυντή της τράπεζας προκειμένου να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο. Ο συνεργός του έχει παρόμοια αμφίεση, φορά γυαλιά μυωπίας, έχει μούσι, δεν φαίνεται να φορά γάντια, με τους αστυνομικούς να αναφέρουν ότι δεν είναι «γνώριμη» για εκείνους φυσιογνωμία. Η χρονοκαθυστέρηση και ο νέος τύπος συναγερμού και ειδοποίησης του αστυνομικού τμήματος, έκανε τον Μαζιώτη να πάρει μόλις 3.800 ευρώ και να έρθει αντιμέτωπος με δύο αστυνομικούς.

DNA από το… φρύδι

Ο Νίκος Μαζιώτης πυροβολεί αρχικά μέσα στην τράπεζα εναντίον των αστυνομικών με έναν από τους κάλυκες του όπλου του να τον χτυπά στο φρύδι, υποστηρίζουν οι αστυνομικοί. Αυτός ήταν ο κάλυκας από τον οποίο προέκυψε η ταυτοποίηση του γενετικού υλικού με αυτό το καταζητούμενου τρομοκράτη. Βγαίνοντας έξω έρχεται αντιμέτωπος με τον αστυνομικό τον πυροβολεί στο πόδι και του «απαλλοτριώνει» το υπηρεσιακό του όπλο. «Με πυροβόλησε αυτός που δεν είχε μούσι» είχε πει ο τραυματίας αστυνομικός.

Βγήκαν από την τράπεζα, με χαρακτηριστική ψυχραιμία αντάλλαξαν πυροβολισμούς με τον αστυνομικό που βρισκόταν έξω από αυτή και ύστερα επιβιβάστηκαν στο όχημα διαφυγής τους, που ήταν κλεμμένο μερικές εβδομάδες νωρίτερα από την Αττική. Λίγο αργότερα βρέθηκε καμένο στο χωριό Παγκράτι Αχαΐας. Οι δράστες διέφυγαν με δεύτερο όχημα, στο οποίο επέβαιναν δύο ακόμη άτομα, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές.

Το γενετικό υλικό από τον κάλυκα τακτοποιείται με αντίστοιχο στο σπίτι του καταζητούμενου ζευγαριού Μαζιώτη-Ρούπα στα Καλύβια Αττικής, σε διαμερίσματα-κρησφύγετα, επί των οδών Μηδείας 7 και Πάρου στην Κυψέλη και Σαραντόγλου 35 στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην κεντρική «γιάφκα» επί της οδού Αιγίνης 8 και Ύδρας στην Κυψέλη, όπου βρέθηκε το σύνολο σχεδόν του οπλισμού καθώς και προκηρύξεις της.

Το ίδιο βιολογικό υλικό ανιχνεύθηκε και σε αυτοκίνητο, που χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του ο καταζητούμενος τρομοκράτης. Σημειώνεται ότι στην αστυνομική ανακοίνωση δεν είχε αναφερθεί ότι το γενετικό υλικό είναι του Νίκου Μαζιώτη καθότι κατά τη σύλληψή του στις 10 Απριλίου του 2010 δεν είχε δεχθεί να δώσει, ενώ αργότερα όταν το επεδίωξαν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της δίκης του Επαναστατικού Αγώνα, μέχρι να αποφασίσουν οι δικαστικές αρχές, το ζευγάρι είχε εξαφανιστεί.

Η Κλειτορία «έβγαλε» τον Μαζιώτη

Από την Κλειτορία, οι δράστες είχαν διαφύγει με δεύτερο όχημα, το ασημί HyundaiAccent, με αριθμό κυκλοφορίας ΥΗΤ 2959, που είχε αγοράσει «νόμιμα» ο Νίκος Μαζιώτης ως «Μιχάλης Μιχελάκης».

Το ασημί Hyundai, «νόμιμο» αυτοκίνητο διαφυγής από τη ληστεία, και η μεταβίβασή του με υπεύθυνες δηλώσεις σε… ΚΕΠ του Αμαρουσίου, είχαν αποκαλύψει τον «Μιχάλη Μιχελάκη». Η πρώην ιδιοκτήτρια του Hyundai συνάντησε δύο φορές τον Νίκο Μαζιώτη ή τον Γιώργο Πετρακάκο, ο οποίος αγόρασε το αυτοκίνητο, δίνοντας 2.500 ευρώ χωρίς παζάρια.

Ο πραγματικός «Μιχάλης Μιχελάκης» εντοπίστηκε στην Ελβετία, δεν είχε Hyundai και το επίμαχο χρονικό διάστημα δεν ήταν στην Ελλάδα. Λίγο πριν την επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στην οδό Αμερικής, στις 10 Απριλίου 2014, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., γνώριζαν ότι ο Νίκος Μαζιώτης είναι ο «Μιχάλης Μιχελάκης» και κυκλοφορεί με το ασημί Hyundai.

Από τις κάμερες σταθμών διοδίων, είχαν διαπιστώσει ότι το συγκεκριμένο όχημα είχε «ταξιδεύσει» τουλάχιστον δύο φορές από Κόρινθο για Αθήνα και αντίστροφα.

Την τελευταία φορά δεν υπήρχε επιστροφή, ο Νίκος Μαζιώτης ήταν «μόνιμα» στην Αθήνα, στο διαμέρισμα της οδού Υψηλάντου 27 στα όρια Αμαρουσίου-Πεύκης και στα δεκάδες, όπως όλα δείχνουν, οικήματα της οργάνωσης.

Από τα τέλη Μαΐου 2014, τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, έστησαν τον «Big Brother», στους σταθμούς του ΗΣΑΠ, χρησιμοποιώντας τις κάμερες ασφαλείας των σταθμών και δικές τους τοποθετημένες μικροκάμερες. Παράλληλα είχαν τοποθετηθεί δεκάδες «ερωτευμένα ζευγάρια» αστυνομικών στους σταθμούς για τον εντοπισμό του καταζητούμενου τότε τρομοκράτη. Η σύλληψη ήρθε μετά από εντοπισμό του στις κάμερες και παρακολούθησή του από ένα αστυνομικό «ζευγάρι», τον Ιούλιο του 2014 στο Μοναστηράκι.

Από τον Τεμπερεκίδη στον Μαζιώτη

Στο ίδιο υποκατάστημα, στις 7 Φεβρουαρίου 1999 είχε σημειωθεί μία ακόμη χολιγουντιανή ένοπλη ληστεία. Ο 46χρονος τότε αντιεξουσιαστής Χάρης Τεμπερεκίδης, με τρεις ακόμη «συνοδοιπόρους» του, είχαν αποσπάσει περίπου 6.000.000 δραχμές.

Μετά από άγρια καταδίωξη, εγκλωβίστηκαν στα χιονισμένα βουνά της περιοχής. Ο 46χρονος και ένας ακόμη συνεργός του έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με αστυνομικούς της ΕΚΑΜ. Οι δύο άλλοι συνεργοί συνελήφθησαν μία εβδομάδα αργότερα σε εγκαταλελειμμένο σπίτι με κρυοπαγήματα. Τότε σε κείμενα αντιεξουσιαστών αναφερόταν: «Ο Χάρης ζει ανάμεσά μας. Ανησυχείτε. Το κυνήγι δεν τελείωσε…».

Όπως φαίνεται όμως άτομα που είχαν εμπλακεί «οργανωτικά» στη ληστεία της Κλειτορίας φέρεται να διατήρησαν επί σειρά ετών επαφές με αντιεξουσιαστές, μεταξύ αυτών και με τον Νίκο Μαζιώτη, που θεωρείται δημιουργός του «Επαναστατικού Αγώνα».

Ενδεικτικό της σημασίας που έδιναν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στην «παρέα της Κλειτορίας» είναι ότι τον Οκτώβριο του 2009 πραγματοποίησαν εκτεταμένη έρευνα στην Αθήνα και στη Λάρισα για έναν 44χρονο ποινικό που επέζησε από τη ληστεία και για τον οποίο υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι έδινε όπλα σε αντιεξουσιαστές. Πρόσφατα το όνομά του συμπεριλαμβανόταν και στη δικογραφία της «εκβιαστικής μαφίας» των νοτίων προαστίων.

Πηγή: The Toc/ Συντάκτης:  Παναγιώτης Σπυρόπουλος

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.