News Ticker

Η Lamda Development αναζητά συνεταίρο για τα Mall

Αλλαγή στρατηγικής ή αναζήτηση ρευστότητας για νέες επενδύσεις; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που προκάλεσε στην αγορά ακινήτων η είδηση ότι η Lamda Development (συμφερόντων της οικογένειας Λάτση) αναζητά συμμαχίες για τα ακίνητα που της προσφέρουν εισόδημα. δεν πρόκειται για κάτι νέο, καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρουν τοι η διαδικασία αναζήτησης “συντρόφου” ξεκίνησε προ δωδεκάμηνου σχεδόν και συνεχίζεται, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου γίνονται γνωστές διάφορες πτυχές του νέου επιχειρηματικού σίριαλ.

Μία λiτή – και διπλωματική – ανακοίνωση της Grivalia Properties προς το Χρηματιστήριο της Αθήνας η εταιρεία συμφερόντων του Prem Watsa (δείτε εδώ το αφιέρωμα του WE στον επενδυτή) ενημέρωσε, το πρωί της Δευτέρας, αυτό που κυκλοφορούσε έντονα το τελευταίο διάστημα: ότι το The Mall Athens, Golden Hall και Mediterannean Cosmos, τα τρία πετράδια του στέμματος της Lamda Development, της Lamda Development είναι στο τραπέζι των συζητήσεων, ώστε να μπει νέος επενδυτής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Grivalia (σ.σ. την νέα ονομασία της Eurobank Properties, εταιρείας εκμετάλλευσης ακινήτων της Eurobank): «Στα πλαίσια του επενδυτικού της προγράμματος και σε συνέχεια της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, η οποία ολοκληρώθηκε το 2014, η Εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με όσους ελληνικούς και διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους που κατά την κρίση της διαθέτουν ποιοτικά ακίνητα, τα οποία συνάδουν με το επενδυτικό της προφίλ.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, η Εταιρεία έχει διενεργήσει προκαταρκτικές συζητήσεις με τη Lamda Development, όπως και με άλλους ομίλους, διερευνώντας πιθανές συνέργειες που θα δημιουργήσουν αξία. Σε κάθε περίπτωση καμία συφωνία δεν έχει επιτευχθεί και συνεπώς δεν υπάρχουν δεσμευτικοί όροι και σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, η Εταιρεία θα προβεί ως οφείλει στις απαραίτητες ανακοινώσεις προς το επενδυτικό κοινό βάσει της ισχύουσας χρηματιστηριακής νομοθεσίας».

Όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση δεν γίνεται λόγος για κάποιο συγκεκριμένο ή για το σύνολο των Mall τα οποία έχουν παρουσιάσει ισχυρά αντισώματα στην κρίση καθώς εμφανίζουν ανοδική πορεία εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Lamda Development στο πρώτο εξάμηνο του 2015 η επισκεψιμότητα και στα τρία κέντρα αυξήθηκε κατά 1,1%, ο συνολικός κύκλος εργασιών κατά 5,2% και τα λειτουργικά κέρδη που διαμορφώθηκαν σε 20 εκατ. ευρώ επίσης αυξήθηκαν κατά 7%.

Η θετική αυτή πορεία ήταν που διατήρησε και την αξία των ακινήτων σε υψηλά επίπεδα όταν η υπόλοιπη αγορά real estate εμπορικών ακινήτων έχει καταρρεύσει. Με βάση στοιχεία Ιουνίου 2015 η αξία των τριών ακινήτων υπολογίζεται σε 509,4 εκατ. ευρώ (Τhe Mall Athens 194,6 εκατ. ευρώ, Golden Hall 170 εκατ. ευρώ και Mediterannean Cosmos 145 εκατ. ευρώ).

Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Lamda Development εξετάζει και υλοποιεί στρατηγικές συμμαχίες. Έχει προηγηθεί το 2012 η πώληση του 50% της μαρίνας του Φλοίσβου στον τουρκικών συμφερόντων όμιλο Dogus. H Lamda Development άλλωστε  είχε αναζητήσει συμμαχίες και για το Ελληνικό.

Πηγή: Νews 247.

Leave a comment

Your email address will not be published.




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.