News Ticker

Σταμάτης Κριμιζής: Ο Έλληνας που χαράζει νέους δρόμους στην εξερεύνηση του διαστήματος έρχεται στο Χαλάνδρι

Προσκεκλημένος του 2ου Λυκείου Χαλανδρίου στο πλαίσιο των διαλέξεων του “Ανοιχτού Σχολείου”, είναι ο ακαδημαϊκός Σταμάτιος Μ. Κριμιζής, ομότιμος διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στην Έδρα Επιστήμης του Διαστήματος, για μια ομιλία αφιερωμένη στις φυσικές επιστήμες, με θέμα «Εξερεύνηση από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια: Μία προσωπική Οδύσσεια».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016, στις 7.00 το απόγευμα, στην αίθουσα του 2ου Λυκείου Χαλανδρίου, Αχαϊας 2 & Λ. Πεντέλης

Πράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μαθητές της B΄ τάξης του Λυκείου θα προβάλουν εργασία για τα Βαρυτικά Κύματα, ενώ στο τέλος, θα τιμηθεί και ο Φυσικός Κώστας Καμπούρης

Η ΕΙΣΟΔΟΣ είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ Μ. ΚΡΙΜΙΖΗ

Τον περασμένο Ιούλιο το διαστημόπλοιο New Horizons πέρασε από τον Πλούτωνα, συμπληρώνοντας την επί τόπου εξερεύνηση των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος πού άρχισε με το Mariner 4 στον Άρη τον Ιούλιο 1965. Ακολούθησαν αποστολές στην Αφροδίτη (Mariner 5), στους Δία, Κρόνο, Ουρανό, Ποσειδώνα (Pioneer 10, 11; Voyager 1, 2) και στον Ερμή (Mariner 10, MESSENGER). Η εξερεύνηση έχει ως αποτέλεσμα την δραστική αλλαγή στην αντίληψή μας για το χώρο του σύμπαντος που κατοικούμε. Η ύπαρξη ενεργών ηφαιστείων στο φεγγάρι του Δία Ιώ, ωκεανών νερού στο υπέδαφος της Ευρώπης (ένα άλλο φεγγάρι του Δία), καθώς και στο φεγγάρι του Κρόνου Εγκέλαδο, και λίμνες από μεθάνιο στον Τιτάνα είναι ανακαλύψεις που ποτέ κανείς δεν είχε φαντασθεί. Η παρουσίαση θα περιγράψει την συμμετοχή του ομιλητή με όργανά του στις παραπάνω αποστολές της NASA τα τελευταία 50 χρόνια.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα (1961), το Master (1963) και το Διδακτορικό του (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής.

Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004.

Πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων και των Voyagers 1 και 2 στους εξωτερικούς πλανήτες, τη Διαστρική Αποστολή Voyager, και την αποστολή του Cassini-Huygens στον Κρόνο και στον Τιτάνα.

Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους οκτώ πλανήτες, καθώς επίσης και την αποστολή New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) που εξερεύνησε τον Πλούτωνα τον Ιούλιο, 2015.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 560 εργασίες σε περιοδικά και βιβλία με πάνω από 13.000 ετεροαναφορές, σχετικά με τη φυσική του Ήλιου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα.

Έχει λάβει τρείς φορές το NASA Exceptional Scientific Achievement Medal (1981, 1986, 2014), είναι διακεκριμένο μέλος (Εταίρος) της American Physical Society, της American Geophysical Union, της American Association for the Advancement of Science και του American Institute of Aeronautics and Astronautics, αποδέκτης του COSPAR’s Space Science Award (2002), του Basic Sciences Award (1994) της International Academy of Astronautics όπου προεδρεύει του Board of Trustees for Basic Sciences (2002-2015), το Χρυσό Μετάλλιο του Council of European Aerospace Societies (CEAS) (2011), το Jean Dominique Cassini Medal της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (EGU) (2014) της οποίας κηρύχθηκε Επίτιμο Μέλος, το James Van Allen Space Environments Award του American Institute of Aeronautics and Astronautics (2014) και το Voyager Silver Achievement Award της NASA (2014). Το 2015 το Smithsonian National Air and Space Museum της Ουάσινγτoν του απένειμε το Τρόπαιο για Συνολική Επίτευξη (Trophy for Lifetime Achievement), και το 2016 το American Astronautical Society (AAS) το Space Flight Αward, την ύψιστη τιμή της AAS.

Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Αθηνών και Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2004) και διευθύνει το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Υπηρέτησε (2006-2010) ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), και διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) (2010-2013).

Leave a comment

Your email address will not be published.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.