News Ticker

Bριλήσσια: Αρνητές της γενοκτονίας ή υποστηρικτές του Φίλη; (video)

Σε αρένα μετατράπηκε για ακόμα μια φορά  το δημοτικό συμβούλιο των Βριλησσίων για το ψήφισμα που αφορούσε τις δηλώσεις Φίλη, οι οποίες προκάλεσαν σφοδρότατες αντιδράσεις.

Πέντε δημοτικοί συμβουλοι δήλωσαν παρών εκφράζοντας διαφωνίες με το ψήφισμα που έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γ. Χονδροματίδης, ενώ κάποιοι άλλοι προτίμησαν να βγουν από την αίθουσα για να μην ψηφίσουν. Εντύπωση προκάλεσε η καταψήφιση του ψηφίσματος από τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Αλέξη Μαυραγάνη.

Το ψήφισμα βασίζεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, με το οποίο ζητεί την αποπομπή του υπουργού Παιδείας- αρνητή της γενοκτονίας των Ποντίων από την κυβέρνηση.

Τελικώς το ψήφισμα πέρασε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο, μετά από μια συνεδρίαση με μεγάλη ένταση και διαξιφισμούς.

Παρών δήλωσαν οι εξής δημοτικοί σύμβουλοι:

Ελένη Σακισλή, επικεφαλής της παράταξης Ανοιχτή Πόλη, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ

Αθανασία Γκανά, δημ. συμβ της Ανοιχτής Πόλης

Μιχάλης Βερροιόπουλος, δημ συμβ, της Δράσης και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Ορέστης Ηλίας, δημ. συμβ. της Δράσης, μέλος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Βασίλης Βήττος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ.

Γιάννης Τσούτσιας, επικεφαλής της Δράσης.

Ας δούμε όμως τις απόψεις που εξέφρασαν όσοι αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν το ψήφισμα για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Μαυραγάνης: «Δεν μπορεί ένα δημοτικό συμβούλιο να στοχοποιεί πρόσωπα»

Ο αντιδήμαρχος Αλέξης Μαυραγάνης ξεκίνησε την τοποθέτηση του λέγοντας πως το συγκεκριμένο ψήφισμα «Δεν είναι ψήφισμα, μοιάζει με ψήφισμα. Δεν μπορούμε ως δημοτικό συμβούλιο να στοχοποιούμε πρόσωπα που εκφράζουν μια άποψη, ακόμα κι αν κάποιος διαφωνεί με αυτήν», ενώ πρότεινε να επαναληφθεί το προηγούμενο ψήφισμα που είχε υιοθετηθεί από το δημοτικό συμβούλιο για τη γενοκτονία των Ποντίων, το οποίο δεν είχε αναφορές σε πρόσωπα.

Σακισλή: «Ο Φίλης είναι νομικός και υποστήριξε μια νομική ορολογία»

«Δεν μπορεί ένα δημοτικό συμβούλιο να ζητά την παραίτηση ενός υπουργού ξεπερνάμε τα όρια μας», επισήμανε η επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρία Σακισλή συνέχισε: «Δεν μπορούμε να βάζουμε ταμπέλες. Ο Φίλης είναι νομικός και υποστηριξε μια νομική ορολογία». Στο σημείο αυτό υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της υπενθύμισαν πως ο υπουργός δεν διαθέτει καν πτυχίο. Η Ελένη Σακισλή ζήτησε την απόσυρση του ψηφίσματος.

Βερροιόπουλος: «Είναι επικίνδυνη η καταδίκη μιας άποψης»

Ο Μιχάλης Βερροιόπουλος κατηγόρησε τους συναδέλφους που έφεραν το ψήφισμα για εθνικιστικές κορώνες πάνω στις οποίες επιχειρούν να χτίσουν πολιτικές καριέρες. Ο διορισθείς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης του ψηφίσματος, τονίζοντας πως δεν θα έπρεπε καν να κατατεθεί, ενώ επισήμανε πως είναι επικίνδυνη η καταδίκη μιας άποψης.

Βήττος: «Σκοτώθηκαν οι λαοί για του αφέντη το ψωμί»

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης δήλωσε: «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τότε σκοτώθηκαν οι λαοί για του αφέντη το ψωμί και τότε η αστική τάξη βγήκε ωφελημένη. Συμφωνούμε με τον όρο γενοκτονία, όπως άλλωστε ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή αλλά δεν θα συμβάλουμε περισσότερο στον αποπροσανατολισμό του λαού από την λαίλαπα των μνημονίων και δεν θα το ψηφίσουμε».

Τσούτσιας: «Καταδικάζω τη δήλωση Φίλη δεν θα μπω στο επικοινωνιακό παιχνίδι»

Ο επικεφαλής της Δράσης καταδίκασε απερίφραστα τη δήλωση του υπουργού Παιδείας και τόνισε πως η άρνηση της γενοκτονίας έγινε για επικοινωνιακούς σκοπούς. Συνεπώς, όπως υποστήριξε, δεν ψήφισε θετικά για να μη λάβει μέρος στο επικοινωνιακό παιχνίδι της παραίτησης Φίλη, που ο ίδιος ο υπουργός έστησε.

Σε μια φορτισμένη τοποθέτηση ο Γιώργος Χονδροματίδης επισήμανε χαρακτηριστικά πως οι αριστερίστικές ιδεοληψίες ορισμένων προκαλούν ζήτημα σε ένα τόσο λεπτό θέμα. Στο ίδιο μήκος κύματος υπέρ του ψηφίσματος κινήθηκαν στις τοποθετήσεις τους οι κ. Ιωαννίδης, Πισιμίσης, Μουζάκης, ενώ ο γνωστός για τη δράση του στα κοινά των Βριλησσίων, Κωνσταντίνος Κουρκουτάς, έλαβε τον λόγο και υπενθύμισε στους διαφωνούντες δημοτικούς συμβούλους πως η άρνηση της γενοκτονίας συνιστά ποινικό αδίκημα.

Κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας αποχώρησαν από την αίθουσα και δεν συμμετείχαν ο Άλκης Εγκολφόπουλος και η Βούλα Αρσένη. Η πρόεδρος του ΟΚΠΑ αισθάνθηκε αδιαθεσία και βγήκε από την αίθουσα στήριξε όμως, το ψήφισμα. Ενδεικτικό της έντασης που επικράτησε είναι πως ο δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης δεν μπορέσε καν να τοποθετηθεί επί του ζητήματος.

Πρέπει να σημειωθεί η στάση του αντιδημάρχου Οικονομικών Κωνσταντίνου Βαφειάδη, ο οποίος παρά το γεγονός, πως έχει διορισθεί από την κυβέρνηση στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ στήριξε το ψήφισμα.

Για το ζήτημα η πρόεδρος του ΟΚΠΑ Βούλα Αρσένη μας απέστειλε την δική της θέση, την οποία και δημοσιεύουμε:
Η ποντιακη γενοκτονια ειναι γεγονος που δεν αμφισβητείται κ ούτε κ πρέπει να υποτιμάται από ασήμαντες καταστάσεις! Το εχουμε με ψηφισμα ως Δημοτικο συμβουλιο κ ατομικα δηλωσει. Οταν όμως διαπιστώνεται εκμετάλλευση πολιτική των απολυτα δικαιολογημενων κ καθόλα σεβαστων ευαισθησιων ενός αγαπητού συναδέλφου οπως ο κ.Χονδροματιδης, τότε καποιος αναρρωτιεται ευλογως άν υπαρχει πραγματι σεβασμός κ εννοουνται όσα με τοση θέρμη ειπώθηκαν σε αυτη την αίθουσα που μόνο τιμή δεν ήταν για τους μάρτυρες του Πόντου μας. Προσωπικά καταδικάζω κάθε Ελληνα που μειοψηφεί στην ιστορικά αποδεκτή γνώση, πλην όμως δεν θα τον αναδείξω σε αξία ακόμα κ αν διαφωνώ, σεβόμενη εξάλλου το δικαίωμα του καθενός να εκτείθεται μέσα από την ελευθερία του λόγου του, όποιος κ να ναι, ότι κ ναναι… Παραπεμπω στην ιστορικη ομιλια του πρωτοστατη στην αναδειξη της Ποντιακης γενοκτονίας κ.Χαραλαμπιδη.

Ακολουθεί το ψήφισμα όπως αυτό υιοθετήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο:

Με λύπη παρακολουθούμε την επανάληψη των δηλώσεων του – υπουργού τώρα πια – κ. Φίλη ως αρνητή της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε επιστημονικό επίπεδο και όχι σε κρατικό όπως ισχυρίζεται. Μας δημιουργούνται μια σειρά από ερωτηματικά ως προς τις προθέσεις του κ. Φίλη.
– Σε ποια επιστημονικά τεκμήρια στηρίζει την άποψή του; Γνωρίζει την απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των Γενοκτονιών που το 2007 αναγνώρισαν τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, των Ελλήνων της Ανατολής και των Αρμενίων;
– Γνωρίζει ότι εκατοντάδες τεκμήρια ανασύρθηκαν από τα αρχεία των ξένων πρεσβειών (Γαλλίας, Γερμανίας, Η.Π.Α. κλπ.), από έγκριτους Έλληνες επιστήμονες (Ενεπεκίδης, Φωτιάδης, Τσιρκινίδης κ.ά.) και συνηγορούν στην τέλεση γενοκτονίας;
Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε), εκπροσωπώντας τον Οικουμενικό Ποντιακό Ελληνισμό, υπηρετώντας την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους, πρωτίστως όμως την αλήθεια, δεν πρόκειται να ανεχθεί παραχάραξη της ιστορίας από κανέναν όσο ψηλά κι αν βρίσκεται.

Δεν πρόκειται να προδώσει τις θυσίες των προγόνων μας, ούτε τους αγώνες των οργάνων του ποντιακού χώρου όλες αυτές τις δεκαετίες.
Διακηρύσσει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για ικανοποίηση των δικαίων του Ποντιακού Ελληνισμού, παραμερίζοντας όλους τους τυχάρπαστους όψιμους ψευτοεπιστήμονες, αλλά και όσους εκόντες – άκοντες παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας.
Ο Οικουμενικός Ποντιακός Ελληνισμός είναι σε εγρήγορση και έτοιμος να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό κ.Τσίπρα την παραίτηση του κ.Φίλη εφόσον δεν ανασκευάσει τις ανιστόρητες απόψεις του για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής.

Leave a comment

Your email address will not be published.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.